Overstap mbo hbo

De overstap van mbo naar hbo is voor veel leerlingen een ingrijpende verandering. Hoe beter deze overstap naar het hbo wordt voorbereidt, hoe kleiner de kans op gebrek aan motivatie, studievertraging of financiële problemen.

Het is belangrijk dat leerlingen goed bepalen of doorstuderen nuttig is en of de leerling recht heeft op een verkort studietraject. De motieven om te gaan doorstuderen moeten daarbij goed onderzocht worden.

Ongeveer veertig procent van de studenten met een mbo-4 diploma stroomt door naar het hbo. Een vloeiende overstap van mbo naar hbo is dus noodzakelijk.

Overstap mbo hbo, meer theorie

Het eerste wat opvalt bij de overstap mbo hbo is dat op hbo de theorie een veel grotere rol speelt. Vaak zijn de leerlingen erg goed in de praktijk opdracht maar zijn ze de hoeveelheid en diepgang van de theorie niet gewend. Er wordt altijd de vraag gesteld: Waarom? De leerling moet kunnen aantonen dat deze de stof begrijpt en advies kunnen geven aan anderen.

De overstap van mbo hbo makkelijker maken?
Bekijk de oplossingen van Intergrip

De oplossing van Intergrip

Intergrip heeft door de tien jaar ervaring die ze hebben in het onderwijs, overal aan gedacht. Niet alleen de overstap mbo hbo, maar wat komt er nog meer bij kijken?

De overstap mbo hbo

Tijdens de overstap tussen onderwijslagen is de kans op schoolverlaten het grootst. Vaak voelt het nog onwennig en bestaat er twijfel bij de leerling: Kan ik het wel? Intergrip biedt oplossingen voor het monitoren van kwetsbare jongeren, Verantwoordelijkheden, Voortijdig schoolverlaters en alle vervolgkeuzes die hierbij komen kijken. Zo kunt u tijdig actie ondernemen en ziet u geen elementen over het hoofd.

Oriëntatie

Er zijn altijd leerlingen die een compleet andere richting inslaan bij de overstap mbo hbo. Het is belangrijk om deze activiteiten efficiënt te organiseren. Intergrip ziet het als uitdaging om overal een oplossing voor te vinden. Hiervoor hebben we diverse loopbaanoriëntatie modules ontwikkeld.

Dossieroverdracht

Er komt altijd veel papierwerk kijken bij een overstap mbo hbo. Bovendien is het fijn om even snel een leerling op te kunnen zoeken om alle gegevens erbij te pakken. De leerling voelt zich op deze manier serieus genomen. Dankzij het digitaal loopbaandossier is het vele malen efficiënter geworden omdat elke leerling binnenkomt met dezelfde gegevens.

 

Consultancy & projectmanagement

Door de ruim tien jaar ervaring kan Intergrip als geen ander advies geven over de uw situatie.

Wilt u weten welke oplossingen voor u handig zijn?
Neem contact op met onze accountmanagers